Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de uitdaging die architectenbureau De Zwarte Hond oppakte. Architect Bart van Kampen over de nieuwe school Het Element: “Wij sprongen eruit, omdat wij hebben ingezet op de verbinding met de buurt. Hiermee zijn we ook gestart met het klimaatbestendig maken van de wijk Isselt in Amersfoort”.
In het nieuwe schoolgebouw Het Element worden twee vmbo-scholen, drie sportzalen, een dojo en een taalcentrum samengevoegd. Door te kiezen voor een compact volume creëert De Zwarte Hond extra groene buitenruimte, korte looplijnen en een levendig centraal hart, waaraan alle verschillende clusters grenzen.
Het creëren van een gezonde, veilige en groene leeromgeving was ook een uitdaging gezien de ligging van de nieuwbouw: midden in een industrieel en steenachtig gebied. Architect en partner Bart van Kampen: “Wij sprongen eruit, omdat wij hebben ingezet op de verbinding met de buurt. Wij zagen gelijk de potentie van het groene veld aan de Kaliumweg, dat gebruikt wordt voor evenementen en calamiteiten. Het veld voor Het Element is nu getransformeerd tot een voortuin, terwijl we tevens de zijkanten en achterkant hebben vergroend. Hiermee zijn we ook gestart met het klimaatbestendig maken van de wijk Isselt in Amersfoort.”
Verschillende clusters in clubhuizen
Met 12.000 vierkante meter voor circa 1.000 leerlingen is Het Element een school met een grote schaal. Van Kampen: “Wij hebben het gebouw ontworpen met oog voor de menselijke schaal, met korte looplijnen en een levendig centraal hart, waaraan de verschillende clusters in clubhuizen grenzen. Elk clubhuis is uniek qua identiteit, met een eigen kleurenpalet en interieur. In het centrale hart komt verder veel daglicht binnen via het dak, waardoor het aanvoelt als een binnenplein met alle clubhuizen eromheen.”
Het gebouw is ontworpen met een generiek kolomgrid als basis. Dat waarborgt flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen. De gevel met baksteen mozaïeken van beroepen refereert aan het praktijkonderwijs dat hier wordt aangeboden. Aan de binnenkant is het dak afgewerkt met hout, waarbij lichtinval via de sheddaken refereert aan de industriële omgeving en ook het soort onderwijs dat ze hier geven.
Van Kampen vertelt verder: “Het is een duurzaam gebouw omdat het compact is, met weinig transmissieverlies en ook onderhoudsvriendelijk. In de gevel hebben we baksteen gebruikt, terwijl we binnen juist hout hebben toegepast. Daardoor voelt het warm en huiselijk aan. De gebruikte materialen en details, zoals beton en aluminium kozijnen, blijven lang goed. Daarnaast ligt het dak vol met zonnepanelen.”
Flexibel casco
Duurzaamheid gaat uiteraard over minder energiegebruik en slim gebruik van materialen. Maar niets is duurzamer dan het zo lang mogelijk blijven gebruiken van een gebouw. Daarom heeft Het Element een flexibel casco, zodat het in de toekomst ook een andere functie kan krijgen. “Nooit meer slopen is onze visie”, geeft Van Kampen aan. “In dit geval betekent dat voor Het Element, dat we een gebouw hebben gemaakt dat adaptief is en later ook kan worden gebruikt als bedrijfsgebouw, zorggebouw of woongebouw.”
Bron: De Zwarte Hond
Fotografie: Eva Bloem